דיני עבודה – שאלות ותשובות
משרדנו נחשב לאחד המשרדים המובילים בתחום דיני עבודה, וממוקם חיפה, המשרד בעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים בכל תחומי דיני העבודה וההיבטים השונים ביחסי עובד-מעביד.
למשרדנו מוניטין רב בייצוג עובדים ומעסיקים בבתי הדין השונים ברחבי הארץ, ובעלי המשרד, עו"ד יעקב שניטמן, הינו אחד מעורכי הדין המוערכים בתחום זה וזוכה להכרה ולהערכה רבה בקרב הגורמים המקצועיים השונים.
1מועד ממנו יש להפריש לקופת פנסיה
בדרך כלל, מעסיק חייב להפריש לפנסיה בחלוף חצי שנה ממועד תחילת העבודה אלא, אם כן לעובד היתה קיימת פוליסה פעילה בחברת ביטוח ואז, המעסיק חייב להפריש באופן רטרואקטיבי מיום עבודה ראשון בחלוף שלושה חודשים או אם קיים הסכם עבודה ו/או הסכם קיבוצי ו/או צו הרחבה שחל על מעסיק וקובע הפרשה לגמל מיום עבודה ראשון.
2איך מחשבים פדיון חופשה ?
טעות נפוצה אצל מהלי חשבונות וחשבי שכר בעת חישוב ימי חופשה שמגיעים לעובד שכיר כשהם לוקחים את ממוצע שעות עבודה בחודש במקום ממוצע ימי עבודה בשנה.
בהתאם לחוק חופשה שנתית, מי שעבד 200 ימים בשנה קלנדרית (ינואר – דצמבר), נחשב כי משעבד במשרה מלאה ומי שעבד פחות משנה מלאה אז, ימי חופשה מחושבים לפי 240 ימים בשנה.
לדוגמא, מי שעבד כל יום 5 שעות וששה ימים בשבוע, במהלך שנה שלמה, זכאי ל-14 ימי חופשה נטו בשנה ראשונה לעבודה * שווי יום רגיל.
3איך מחשבים דמי הבראה ?
כל שכיר בישראל זכאי לתשלום דמי הבראה בחלוף 12 חודשי העסקה אלא, אם כן חל הסכם אישי ו/או הסכם קיבוצי ו/או צו הרחבה הקובע אחרת.
כאמור לעיל, בחלוף שנה ראשונה זכאי כל שכיר ל-5 ימי הבראה בשנה. נכון לחודש 01/2019 שווי יום הבראה עומד על 378 ₪.
בדרך כלל מחשבים ימי הבראה בהתאם לאחוז משרה. במשרה מלאה של עובד/ת שכיר/ה בישראל נכון לחודש 01/2009 צריך לעבוד 182 שעות בחודש (עובדים שעתיים) במשרה מלאה. לעובד חודשי/ במשכורת צריך לעבוד 186 שעות בחודש ע”מ שהמשרה תחשב כמשרה מלאה.
4איך מחשבים ימי מחלה ?
בהתאם לחוק מחלה, זכאי כל שכיר בישראל ל-1.5 יום מחלה בחודש במשרה מלאה ולצבור עד 90 ימי מחלה אלא, אם כן חל הסכם אישי ו/או הסכם קיבוצי ו/או צו הרחבה שקובע אחרת. משרה מלאה מחושבת לפי ימי עבודה בחודש. כך למשל, מי שעובד 5 ימים בשבוע נחשה כעובד במשה מלאה אם עבד 21.67 ימים בחודש ומי שעובד 6 ימים בשבוע נחשב כעבד במשרה מלאה אם עבד 25 ימים בחודש.
כאמור לעיל, בגין יום מחלה ראשון אין תשלום אולם, רושמים יום זה בניצול. בגין יום שני ושלישי למחלה משלמים 50% משכר יומי רגיל של עובד/ת. החל מיום רביעי של מחלה משלמים 100% משכר יומי רגיל. לעובד שעתי או יומי לא משלמים ולא מנצלים ימי מחלה בימי מנוחה שבועית ובימים שלא עובד. לעובד חודשי/במשכורת משלמים כל ימי מחלה גם אם נפלו בימי שישי ובמנוחה שבועית.
5איך מחשבים גמול שעות נוספות ?
חוק שעות עבודה ומנוחה קובע, כי מי שעובד למעלה מ- 8 שעות ביום (6 ימים בשבוע) או מי שעובד למעלה מ- 8.4 שעות (5 ימים בשבוע) זכאי לגמול שעות נוספות בשיעור 125% בגין שעתיים נוספות והחל משעה שלישית נוספת ואילך, זכאי לגמול שעות נוספות בשיעור 150% מערך שעה רגילה. מי שעובד בלילות בין השעות 22:00 – 06:00, זכאי לשעות נוספות בחלוף 7 שעות רגילות. ערך שעה רגילה כוללת תוספת וותק, תוספת משפחה ועוד תוספות מוכרות וקבועות עפ”י הדין כגון: תוספת משמרת, תוספת מחלקתית וכו’.
6גמול שעות נוספות בימי מנוחה שבועית ובחגים
כל עובד שכיר בישראל זכאי לתוספת שכר בשיעור 50% משכר תעריף רגיל בגין עבודה ביום מנוחה שבועית ו/או בחג אלא, אם כן חל הסכם עבודה אישי ו/או הסכם קיבוצי ו/או צו הרחבה שחל על מעסיק וקובע שיעור גבוה יותר. לכן, שכרו רגיל של עובד ביום מנוחה שבועית או בחג הוא 150%. על כן, מי שעבד מעל 8 שעות ביום או 7 שעות בלילה ביום שבת או חג זכאי לשעתיים נוספות בשיעור 175% ולאחר מכן, בשיעור 200% .
7כמה ימי חג מגיעים לעובד שכיר ?
כל עובד שכיר בישראל זכאי ל- 9 ימי חג בשנה אלא, אם כן חל הסכם עבודה אישי ו/או הסכם קיבוצי ו/או צו הרחבה שחל על מעסיק. למשל, בענף אפייה זכאי עובד/ת שכיר/ה ל- 17 ימי חג ומועדים בשנה.
זכאות לתשלום ימי חג בחלוף 3 חודשי העסקה. לצורך 3 חודשים, לוקחים בחשבון גם וותק קודם באותו מקום עבודה ואז, מכפילים בשווי יום רגיל.
ועוד, זכאי עובד לתשלום יום חג רק אם עבד יום לפני החג ויום אחרי החג ובחג עצמו לא עבד.
8עבודה ביום חג
כל עובד שכיר בישראל זכאי לתוספת שכר בשיעור 50% משכר תעריף רגיל בגין עבודה בחג אלא, אם כן חל הסכם עבודה אישי ו/או הסכם קיבוצי ו/או צו הרחבה שחל על מעסיק וקובע שיעור גבוה יותר. לכן, שכרו רגיל של עובד ביום בחג הוא 150%. על כן, מי שעבד מעל 8 שעות ביום או 7 שעות בלילה ביום חג זכאי לשעתיים נוספות בשיעור 175% ולאחר מכן, בשיעור 200%.
9החזר נסיעות לעבודה וממנה
נכון לחודש 01/2009 החזר מקסימלי של נסיעות ליום עבודה הוא 22.60 ₪. אם ישנה תחבורה ציבורית, מעסיק רשאי להחזיר נסיעות בגובה עלות חופשי חודשי, עלות מינימלית.
זכאות עובד להחזר דמי נסיעות, אם מרחק בין מקום עבודה לביתו לא פחות מ- 500 מטר או שתי תחנות אוטובוס.
10איחור במתן טופס 161 לעובד וזכאות לפיצויי הלנה
חוק הגנת השכר קובע כי על מעסיק למסור לעובד טופס 161 ומכתב שחרור לחברת הביטוח בתוך 15 ימים ממועד סיום העבודה. עובד זכאי לתשלום פיצויי הנלה כחוק בשיעור 20% לחודש כעבור שלושים יום מיום סיום עבודה היה ובתוך פרק זמן זה, המעסיק לא מסר לעובד טופס 161 ומכתב שחרור כדין. סמכות לפסוק פיצויי הלנה מלאים או חלקיים היא של בית הדין האזורי או בית הדין הארצי לעבודה.
לייעוץ משפטי
תחומי פעילות נוספים:
- חישובי שכר
- שכר מינימום
- הלנת שכר
- שעות נוספות
- חופשה שנתית
- דמי מחלה
- דמי הבראה
- הודעה מוקדמת
- קרנות פנסיה
- שימוע טרם פיטורין
- הסכמים קיבוציים
- עריכת הסכמי עבודה
- בדיקת הסכמי עבודה
-
פיטורין שלא כדין
ופיצויי פיטורין
- חישובי זכויות
- שכר עבודה ותנאים סוציאליים בעבודה
-
בדיקת תלושי שכר עפ"י הסכמים
קיבוציים ו/או צווי ההרחבה
-
ליווי וייצוג בהליכים משפטיים
בבתי הדין לעבודה ברחבי הארץ - בוררויות וגישורים
-
טיפול בפירוקי חברות וייצוג נושים
בתביעות חוב במסגרת הליכי הפירוק
דיני עבודה
שרדנו נחשב לאחד המשרדים המובילים בתחום דיני עבודה, וממוקם חיפה, המשרד בעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים בכל תחומי דיני העבודה וההיבטים השונים ביחסי עובד-מעביד.
למשרדנו מוניטין רב בייצוג עובדים ומעסיקים בבתי הדין השונים ברחבי הארץ, ובעלי המשרד, עו"ד יעקב שניטמן, הינו אחד מעורכי הדין המוערכים בתחום זה וזוכה להכרה ולהערכה רבה בקרב הגורמים המקצועיים השונים.
עורך דין דיני עבודה
משרדנו נחשב לאחד המשרדים המובילים בתחום דיני עבודה, וממוקם חיפה, המשרד בעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים בכל תחומי דיני העבודה וההיבטים השונים ביחסי עובד-מעביד.
כתבות אחרונות

עורכי דין לענייני עבודה
עורכי דין לענייני עבודה קיימים עורכי דין המתמחים בענייני עבודה ומומלץ לפנות אליהם במקרים של סכסוך בין שכיר למעסיק. עורכי הדין המתמחים בתחום זה מכירים את חוקי העבודה ויודעים לסייע בפתרון הסכסוך והגנת הזכויות של הצדדים. מומלץ לבחור עורכי דין המתמחים בענייני עבודה מסייעים למעסיקים ולשכירים בפתרון סכסוך המשפט .

שירות משפטי למעסיק
שירות משפטי למעסיק בשנת 2023 – הגנה משפטית וייעוץ מקצועי בעידן העסקים המשתנה במהירות והדרישות המשפטיות המורכבות, מצויה צורך עולה בשירות משפטי מעמיק ומקצועי למעסיקים. בתחום דיני העבודה, הגנה משפטית וייעוץ מתמשך הם מרכיבים מרכזיים בהצלחת עסקים ומניעים מנועי סיכון ותביעות מטרידות מצד עובדים. יעקב שניטמן משרד עורכי הדין המתמחה

עורך דין התעמרות בעבודה
מה זה התעמרות בעבודה? התעמרות בעבודה היא פעולה שאינה חוקית ומתייחסת לטיפול ויחס לא ראוי ואיום של מעסיק או אחד מעובדים שלו על עובד. זה יכול לכלול צעקות, קללות, השמצות, יחס מזלזל, צחוקים, התעמרות או איומים פיזיים, רגשיים או רפואיים. התעמרות בעבודה עשויה לגרום לפגיעה בכבוד האדם, בטחון העובד, בביצוע