האם קטין זכאי לזכויות במקום העבודה?
העסקת קטינים זו שאלה אשר מתעוררת מחדש בדרך כל בעונת קיץ בחופשת לימודים כאשר רוב רובם של הקטינים מועסקים בעבודות זמניות במלצרות, בשליחויות ובעבודות מזדמנות שונות לטווח זמן קצר.
לא תאמינו!? אבל, גם לקטין יש זכויות במקום העבודה בחופשת הקיץ 2020!!
מי זה קטין ? קטין הוא אדם מתחת גיל 18. חוק קובע כי גיל המינילי להעסקת קטין 15 שנה ובחופשת לימודים 14 שנה.
כל עורך דין בענייני עבודה בבדיקת תלושי שכר עשוי לגלות בקלות טעויות וסכומים כסף שקטינים לא קיבלו במהלך תקופת העסקה. לעיתים, תשלומי בחסר שלא קיבלו הקטינים מגיעים לאלפי ואף לעשרות אלפי שקלים רק עבור מספר חודשי העסקה בחופשת הקיץ.
צריך לזכור טוב, כי על העסקת קטינים החל מיום 19.6.2012 חל חוק להגברת האכיפה של דיני העבודה המאפשר הטלת עיצומים כספיים על מעסיקים שמפרים חוק החל מעיצום כספי בגובה של 5,050 ₪ ועד לגובה 35,380 ₪.
חובות וזכויות בזמן העסקת קטינים בעבודה
יעקב שניטמן עורך דין דיני עבודה יפרט מספר חובות וכללים שחלים על המעסיקים ועושה סדר לעניין העסקת קטינים ע"י מעסיקים בישראל בחופשת הקיץ 2020, שלהלן:
- קטין זכאי לתשלם שכר מינימום שלא יפחת 21.45 ₪ לשעה ו- 3,710 ₪ לחודש נכון לחודש 07/2020 בגין משרה מלאה עבור נוער של 173 שעות בחודש (עד 40 שעות שבועיות).
- על מעסיק לדאוג לקבל אישור רפואי, צילום תעודת זהות של הנער או צילום תעודת זהות עם ספח של אחד מהוריו לפני העסקת הקטין.
- על מעסיק למסור לקטין הודעה בדבר תנאי העסקה בעת תחילת עבודתו ולכל המאוחר בתוך 7 יום מתחילת עבודתו.
- במסגרת הודעה על תנאי העסקה, על המעסיק לפרט מה הן זכויות עובד. מה תנאים סוציאליים של עובד, שעות עבודה.
- על המעסיק לדאוג לתשלום זכויות עובד, תשלום שכר עבודה, תשלום שכר בגין עבודה ביום מנוחה שבועית ובחגים. כן, לתשלום גמול שעות נוספות בעבודה הן בימי חול והן בימי מנוחה שבועית ובחגים.
- על מעסיק לשלם שכר עבודה לא יואחר מ-9 לחודש אחרת מדובר בהלנת שכר ואף איחור בתשלום שכר מינימום מעבר ל-9 לחודשה מהווה עבירית פלילית.
- על מעסיק לדאוג למסור לעובד תלוש שכר ודו"ח רישום שעות עבודה בכל חודש עבודה.
- על מעסיק לדאוג לנהל פנקס חופשות. אי מתן תלוש שכר עשויה לזכות עובד נוער בקבלת פיצויי של עד 5,000 ₪ בגין תלוש שכר אחד שלא קיבל ממעסיק.
- על מעסיק חובה לנהל רישום מדויק של שעות עבודה. כניסה ויציאה מעבודה ע"י שעון מכאני או אלקטרוני ובו ירשמו כל שעות עבודתו של הקטין.
- על מעסיק קיימת חובה לנהל רישום צבירה וניצול ימי חופשה וימי מחלה בתלושי שכר.
- על מעסיק שמעסיק קטינים לדאוג לתשלום נסיעות או החזר נסיעות מבית לעבודה וחזרה עד 22.60 ₪ ליום עבודה . חובה לתשלום נסיעות חלה לא רק בימי חול באמצע השבוע אלא, גם בימי מנוחה שבועית וחגים. במיוחד, שלא קיימת תחבורה ציבורית לעבודה.
- העסקת קטינים אסורה בעבודות בנייה, בתהליכי לייצור במפעלים וכו' עפ"י הוראות החוק.
- אסור למעסיק לנכות מתלוש משכורת קנסות כספיים או סכומים בגין השתתפות עצמית או בגין טעות או תקלה כלשהי או גניבה או נזקים כלשהם שנגרמו למעסיק.
- אסור להעסיק קטינים בשעות לילה למעט, מקרים בודדים. שעות לילה בד"כ מוגדות כשעות עבודה בין השעה 22:00 בערב עד השעה 06:00 בבוקר. אולם, עבור קטינים מתחת לגיל 16 שעות לילה מתחילות בשעה 20:00 בערב ומסתיימות בשעה 08:00 בבוקר.
- העסקת קטינים אסורה מעבר ל- 40 שעות שבועיות רגילות בשבוע. קרי, מותר להעסיק בני נוער עד 8 שעות רגילות ביום.
- אסור לנכות דמי ביטוח ומס בריאות בתלושי שכר של הקטינים.
- על מעסיק לתת לקטין מנוחה שבועית של 36 שעות.
- איסור העסקת קטינים במנוחה שבועית או בשעות נוספות.
- על מעסיק לתת לעובד קטין הפסקה למנוחה ואכילה של 45 דקות במהלך יום עבודה בגין יום עבודה של 6 שעות ומעלה.
- נער זכאי ל- 18 ימי חופשה בשנה (קלנדריים) ב- 4 שנים ראשנות.
- על מעסיק לשלם שכר לעובד קטין גם בגין תקופת נסיון או התלמדות במקום העבודה. תקופת נסיון או התלמדות במקום העבודה נחשבת כימי עבודה לכל דבר ועניין ועובד נער זכאים לתשלום שכר מינימום בגין ימים אלה.
- על מעסיק אין חובת תשלום הפרשות לגמל מכח צו הרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק עד גיל 21 לגבר וגיל 20 לאישה.
מומלץ מאוד להיווץ עם עורך דין דיני עבודה ולערוך בדיקת תלושי שכר בחלוף חופשת לימודים וחופשת קיץ כדי לבדוק אם הקטין קיבל כל תשלומים להם זכאי בעבודה.