פרילנסר

פרילנסר

אם באמת שווה להיות פרילנסר בישראל בעידן הקורונה.

במאמר זה נסרוק מספר היבטים של העסקה פרילנסר בישראל 2021. מי הוא פרילנסר ואם כדאי להיות פרילנסר בישראל?

פרילנסר גם נהנה לתשלום שכר עבודתו בשיער גבוה , בהשוואה לעובד, שמונפק לו תלוש משכורת. ויש הצדקה לכך, פרילנסר מוותר מראש למעסיקו על כל התשלומים הנלווים, אותם חייב לפי חוק כל מעסיק להפריש לטובת התנאים הסוציאליים והמיסים של עובדים שכירים.

מבחינה כספית המעסיק נהנה מתשלום סופי ומוחלט פרילנסר, ואינו דואג ליתר הזכויות, שעובד שכיר זכאי לפי חוק. פרילנסר, מצדו  חייב להפריש מיסים באופן עצמאי.

מה הן ההטבות , עליהן מוותר פרילנסר ובאילו עלויות הן מסתכמות? להלן פרוט התנאים הסוציאליים המינימאליים והחזרי הוצאות, להם בשיעור פחות או יותר זכאי כל עובד שכיר  במדינת ישראל וזאת בנוסף לשכרו הרגיל :

רכיב שכר או הטבת שכר               שיעור           משכורת חודש, ש״ח    תגמול של פרילנסר, ש״ח

שכר                                           100%          5300                        8000
תגמול שעות נוספות                                         0                              0
דמי חופשה, ימים                          1.17            100                          0
דמי חגים, ימים                             0.75            70                            0
דמי מחלה, ימים                             1.5             318                          0
דמי הבראה, ימים                           0.4             157.5                       0
החזר נסיעות לעבודה                      1                158                          0
דמי ביגוד, ₪                                                    50                            0

ברוטו לעובד                                                     6,154                       8,000          

הפרשת מעסיק לתגמולים              6.50%           366                          0
מעסיק לפיצוים                             8.33%           469                          0
מעסיק לביטוח לאומי לטובת העובד 3.55%           188                          0

הפקדות מעסיק לטובת עובד                                1,023                       0                

תשלומי עובד לביטוח לאומי            3.50%           186                          478
תגמולי עובד לקופ״ג                           6%           350                          1104

נטו לעובד כולל הפרשות מעסיק לטובתו                6,640                       6,418         

לפי חוק עובדים אינם רשאים לוותר על זכיותיהן הסוציאליות, גם אם הדבר נעשה מרצונם החופשי.

כדי להבטיח לעצמו זכויות בפנסיה לפחות ברמה של עובד שכיר, המשתכר בשכר מינימום, פרילנסר אמור באופן עצמאי להפריש לקופה הפנסיונית שלו הן את חלקו של עובד והן את חלקו של מעביד.

מכאן עולה כי פרילנסר, אשר מצליח להרוויח שכר ממעסיקיו המזדמנים בסך של 8 אלף ₪ בחודש תמורת שעות עבודה במשרה מלאה, בסופו של דבר משתכר אפילו פחות, מעובד שכיר ללא ניסיון, ששכרו אינו עולה על שכר המינימום במשק.
לאחר ההפרשות לקופה פנסיונית ולביטוח לאומי (ועוד לפני תשלום מס הכנסה) לפרילנסר כזה נוטר בכיס תשלום, הנמוך משכרו של עובד שכיר  בלתי מקצועי. וזאת בניגוד לדיני עבודה, לפיהם אין הבדל בין עובד שכיר לפרילנסר ואין הרשאה להפלות את הפרילנסר לרעה על פני תנא שכרו של עובד שכיר.

יתרה מכך, אם לעובד שכר מובטח פחות או יותר ביטחון תעסוקתי, ובמידת הפסקת עבודתו, הוא יהיה זכאי להגנה בפני פיטורים שלא כדין ולתשלום הודעה מוקדמת, במידה ויפוטר במידי. לפרילנסר לא הוקמה הגנה תעסוקתית ע"י החוקה. פרילנסר נאלץ להתמודד עם סוגית התעסוקה הבעייתית מדי יום ו/או חודש, ואם פתאום לא מזמינים אותו לעבודה , הוא לא מקבל הודעה מוקדמת מראש ולא משלמים לו תגמול על כך.

לעתים קרובות מתווספת עוד בעיה, עכב אי ביצוע  ו/או עיכוב התשלום ע"י מעסיקיו. ואם לעובד שכיר קיימת הגנה חוקתית לתשלום שכרו בזמן עד 9 לחודש הבא, לפרילנסר התשלום מתבצע לפי ראות עיניו של מעסיקיו ואם בכלל.

נשאלת השאלה, מדוע עובדים מעדיפים להיות פרילנסרים? מסתבר שזו לא תמיד בחירתם. לאחרונה בחברה הישראלית נוצרה מציאות חדשה, כאשר בענפי עבודה מסוימים פשוט אינה קיימת אופציה אחרת להעסקת העובדים. ואם נהיה לנו ברור מדוע מעסיקים מצדם מעדיפים להעסיק את העובדים רק בתור פרילנסרים, ואם גם אפשר להבין את העובדים, כאשר באין ברירה נשאבים לסוג תעסוקה בעייתי זה, לא ברור, מדוע העניין לא מעורר התעניינות במשרדי ממשלה, האמורים לפקח על קיום זכויות העובדים במשק הישראלי?

כמו כן, לא ברור כיצד המשק הישראלי יצטרך להתמודד כעבור עוד כמה עשרות שנים, כאשר הפרילנסרים יגיעו לגיל זקנה והמדינה תאלץ להתמודד עם סוגית תשלום קצבאותיהם, ובמיוחד לאור העובדה כי במציאות החדשה של היום, ברוב המקרים פרילנסרים מסתייגים מביצוע ההפרשות לקופות הפנסיה שלהם בגלל קשיי המחייה העכשוויים?

עו"ד יעקב שניטמן

בעיה עיקרית של פרילנסר בעת פירוק וחדלות פירעון של המעסיק. שכירים שמקבלים תלושי שכר עבודה מוגנים ומובטחים בעת פירוק חברה וזכאים לקבל כספים מביטוח לאומי. בשונה, פרילנסר כאשר לרוב ביטוח לאומי לא מכיר בהם ולא משלם להם קצבאות ביטוח לאומי בעת פירוק או חדלות פרעון של המעסיק. יעקב שניטמן משרד עורכי דין דיני עבודה – טיפול משפטי מקצועי לשכירים ומעסיקים בחיפה ובצפון.

Print Friendly, PDF & Email
מאמרים נוספים באותו נושא
ייצוג מעסיקים

שירות משפטי למעסיק

שירות משפטי למעסיק בשנת 2023 – הגנה משפטית וייעוץ מקצועי בעידן העסקים המשתנה במהירות והדרישות המשפטיות המורכבות, מצויה צורך עולה בשירות משפטי

Print Friendly, PDF & Email
למאמר המלא »
הודעה לעובד

הודעה לעובד

מאמר זה ידון בחובת הודעה לעובד ולמועמד לעבודה בהתאם לחוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה), תשס"ב-2002(להלן החוק).

Print Friendly, PDF & Email
למאמר המלא »

עורך דין דיני עבודה

משרדנו נחשב לאחד המשרדים המובילים בתחום דיני עבודה, וממוקם חיפה, המשרד בעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים בכל תחומי דיני העבודה וההיבטים השונים ביחסי עובד-מעביד.